New, Slimmer Government Cabinet for (ONE) Malaysia

Ucapan Dato' Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia ke-6 Mengenai Pembentukan Kabinet Baru

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan salam sejahtera

KERAJAAN BARU, SATU MALAYSIA

Najib bersama dengan Muhyiddin mengumumkan barisan kabinet yang baru di Putrajaya, hari ini

Terlebih dahulu saya mengucapkan rasa syukur dan sukacita kerana dapat bersama saudara dan saudari pada petang yang bersejarah ini bagi mengumumkan keputusan pembentukan kabinet baru.

KABINET BARU, KEUTAMAAN BARU

Mutakhir ini, saya telah banyak bertukar-tukar pendapat dengan pelbagai lapisan masyarakat dan rakyat di pelbagai kedudukan untuk mendengar keluh kesah, pandangan serta kehendak mereka yang mendambakan pembaharuan juga perubahan. Mesej yang jelas, adalah mereka inginkan sebuah kerajaan yang responsif terhadap keperluan rakyat hari ini, dalam masa yang sama bersiapsiaga menumpah khidmat kepada generasi mendatang.

Alhamdulillah, saya berasa gembira kerana telah memilih 28 orang pemimpin bagi membentuk kabinet baru. Mereka telah menyatakan semangat dan kesungguhan untuk berbakti. Justeru, saya yakin kesemua mereka berkongsi iltizam yang padu bagi memacu negara ke arah kecemerlangan. Inilah saf dan pasukan yang kita harapkan menjadi cerminan kekuatan serta wajah kemajmukan Malaysia melalui Barisan Nasional, yang mewakili semua rakyat dari setiap penjuru dan pelosok….Satu Malaysia.

Selanjutnya, apa yang paling mustahak berkaitan Kabinet baru ini adalah prinsip-prinsip dikongsi bersama yang akan dipamerkan melalui:

I. Nilai integriti dan piawai / standard yang tinggi untuk mengekalkan kepercayaan rakyat.

II. Bakat dan kebolehan yang sangat diperlukan dalam menempuh saat-saat yang amat mencabar kontemporari ini.

III. Ketaatsetiaan dan kepatuhan kepada parti, kerajaan terutamanya kepada tanah air.

IV. Kebersungguhan dan bersemangat tinggi demi membina sebuah negara yang berdaya saing menempuh abad baru.

Sehubungan yang demikian, kita akan terus berusaha membina sebuah kerajaan untuk semua rakyat. Kerajaan yang akan berbakti untuk memenuhi keperluan rakyat dengan jalan:

I. Memperbaharui ekonomi negara untuk menangani kesan kemelesetan ekonomi global serta mencipta penyelesaian apabila mendepani cabaran perubahan struktur yang akhirnya berupaya menonjolkan potensi sebenar kita.

II. Membangunkan sebuah masyarakat yang bersatu padu dan diperkukuhkan atas dasar kepercayaan serta sikap saling hormat menghormati.

III. Membasmi kemiskinan dan meningkatkan pendapatan sebenar untuk semua.

IV. Memperkasakan sistem pendidikan nasional.

V. Melibatkan setiap rakyat Malaysia dalam proses politik negara dan melebarkan wacana nasional.

PENDEKATAN BARU DALAM PENTADBIRAN KERAJAAN

Sesungguhnya, Kabinet baru ini bukan sahaja merupakan satu pasukan baru dengan wajah baru, malah ia sebenarnya satu penyusunan semula peranan dan portfolio. Kabinet ini turut menjadi tanda kepada satu pendekatan baru pentadbiran kerajaan yang lebih telus, bertanggungjawab serta berfokus mendahulukan rakyat.

Untuk maksud tersebut, saya akan memulakan usaha ini dengan memperkenalkan satu paradigma yang akan memacu prestasi dan pencapaian. Kita akan menggunakan pendekatan Petunjuk Prestasi Utama (Key Performance Indicators) secara menyeluruh. Petunjuk tersebut akan menekankan impak, bukannya ‘input’; hasil, bukannya ‘output’ dan akan memastikan penyampaian perkhidmatan awam yang berbaloi (value for money). Petunjuk tersebut akan mencerminkan keutamaan strategik negara dan akan dipantau oleh sebuah unit baru yang akan dipimpin oleh seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Bagi merealisasikan hal ini, saya mahukan agar para Menteri serta pegawai-pegawai kanan Perkhidmatan Awam dipertanggungjawabkan terhadap pencapaian masing-masing bersandarkan petunjuk prestasi tersebut. Manakala setiap Timbalan Menteri berjumlah 40 orang semuanya akan diberi ruang tugas yang khusus. Saya akan mengarahkan setiap Menteri untuk menyediakan KPI yang jelas merangkumi perincian tanggungjawab berkaitan tugas mereka serta timbalan masing-masing dalam masa 30 hari dari sekarang. Inilah hasrat besar saya meletakkan matlamat sedemikian supaya kabinet baru ini benar-benar menggalas tanggungjawab seperti yang diamanahkan oleh rakyat.

Dengan dibantu oleh Menteri yang berkaitan, saya akan memantau pengurusan petunjuk prestasi agar ia berjalan dengan lancar. Seterusnya untuk makluman semua, saya akan terlibat secara peribadi dan langsung untuk mengkaji prestasi semua Menteri pada setiap 6 bulan. Makanya, bilamana prestasi didapati tidak memenuhi piawai, saya dan Menteri berkenaan serta penjawat awam yang berkaitan akan merungkaikan sebarang halangan yang menyekat prestasi mereka itu. Sememangnya pun inilah pendekatan saya sejak dulu lagi dalam mencapai transformasi melalui kepimpinan yang berasaskan prestasi.

Apa yang paling mustahak ialah saya mahu memastikan agar struktur kerajaan akan memenuhi keperluan rakyat sebaik mungkin. Ia juga sebagai sebuah kerajaan yang diperkemaskini khusus bagi memastikan penyampaian khidmat awam yang lebih berkesan seiring dengan tuntutan zaman baru serba mencabar ini.

Oleh itu, saya telah memutuskan untuk mengurangkan bilangan kementerian dalam Kabinet baru ini. Dua kementerian telah dibubarkan dan fungsi mereka diserap oleh kementerian lain yang sedia ada.

Sebuah kementerian yang dinamakan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air telah ditubuhkan dengan mandat memajukan konsep pembangunan mapan serta pengamalan teknologi hijau.

Saya juga telah melantik seorang Menteri yang bertanggungjawab bagi perpaduan di Jabatan Perdana Menteri sekaligus turut bertanggungjawab bagi pengurusan prestasi. Portfolio baru ini akan mengamalkan pendekatan yang kreatif ke arah pembentukan perpaduan nasional bersesuaian dengan konsep Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan.

Di atas segalanya, pemulihan ekonomi serta pembinaan kemakmuran jangka panjang menjadi keutamaan tertinggi bagi kerajaan baru ini. Oleh itu saya akan menerajui usaha mulia ini demi memperbaharui ekonomi negara dengan bantuan sebuah pasukan yang terbukti berpengalaman untuk bekerja demi Malaysia.

Usaha pembaharuan ekonomi ini akan melibatkan penubuhan sebuah Majlis Penasihat Ekonomi yang akan melaporkan terus kepada saya. Majlis ini akan memberikan khidmat nasihat pakar yang bersifat bebas dan objektif mengharungi suasana ekonomi yang cukup mencabar dan berusaha membina asas sebuah ekonomi berpaksikan inovasi. Jawatan kepada Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi ini adalah bertaraf Menteri.

Selain itu, bagi memastikan agar aset terpenting negara iaitu modal insan terus dimanfaatkan sebaiknya, Timbalan Perdana Menteri diamanahkan memimpin sebuah pasukan yang akan menumpukan usaha ke arah menggilap potensi dan menyerlahkan bakat yang ada di negara kita.

Saya amat yakin dan percaya bahawa usaha pembaharuan negara perlu bermula dengan pembaharuan kerajaan; sebuah Jemaah Menteri yang baru, dengan tanggungjawab yang baru serta struktur yang baru.

Pesanan saya kepada Jemaah Menteri yang baru dilantik; beringatlah bahawa rakyat mengharapkan agar kita bekerja tanpa jemu, sentiasa mendengar rintihan mereka dan terus bekerja tanpa henti demi komitmen kita terhadap Satu Malaysia. Begitulah juga bahawa kita telah diberi penghormatan untuk berkhidmat kepada rakyat dan negara, lantas kita seharusnya menerima penghormatan tersebut dengan penuh rasa rendah diri dan dedikasi.

Kepada para pegawai perkhidmatan awam Malaysia yang cemerlang, nyatanya khidmat saudara/saudari sangat dihargai dan amat penting bagi kemakmuran jangka panjang negara. Kerajaan baru ini akan meletakkan keperluan yang bertuntutan tinggi dan penuh komitmen terhadap jawatan yang disandang. Lantaran kami meminta saudara dan saudari semua bersama kami; melengkapi komitmen kami untuk bekerja dan berganding mencurahkan sepenuh tenaga kepada rakyat.

Kepada rakyat Malaysia, terimalah cabaran saya…terutamanya golongan muda..untuk bersama-sama memadu tenaga ke arah pembaharuan negara.

Kita harus memahami bahawa era kerajaan yang bertindak mengawal secara keterlaluan dan mengamalkan sikap ‘kerajaan lebih mengetahui’ (government knows best) sudah berlalu. Kita akan hanya mampu mencapai cita-cita untuk Malaysia apabila kerajaan serta rakyat bersama-sama bersatu tenaga membina sebuah negara yang aman makmur.

Hakikatnya, kita masih berhadapan dengan banyak halangan. Akan tetapi saya sentiasa percaya bahawa tiada masalah yang wujud di negara ini yang tidak dapat ditangani dengan kehebatan, keupayaan, kemahiran dan bakat yang dimiliki oleh rakyat kita.

Oleh itu, marilah bersama kami. Marilah bersama pasukan bersemangat ini. Bersama kita terokai perjalanan hebat untuk memperbaharui negara tercinta ini hingga menjadi kisah pencapaian yang membanggakan buat kita suatu hari nanti. Insya-Allah.

Wabillahi Taufiq Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Sekian terima kasih.


THE FULL LIST AS PUBLISHED BY THE STAR: Najib names 28-member Cabinet (Update 6):

NEW CABINET LINE-UP:

Prime Minister and Finance Minister 1: Datuk Seri Najib Tun Razak

Deputy PM and Education Minister: Tan Sri Muhyiddin Yassin

Ministers in Prime Minister’s Department
Unity and Performance Management: Tan Sri Dr Koh Tsu Koon
Law and Parliament: Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz
Religious Affairs: Brig. Gen. (Rtd) Datuk Jamil Khir Baharum
Economic Planning Unit: Tan Sri Nor Mohamed Yakcop

Deputies: Datuk Liew Vui Keong, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Datuk SK Devamany, Ahmad Maslan, Senator T. Murugiah

Finance
Datuk Seri Najib Tun Razak
Finance Minister II: Datuk Ahmad Husni Hanadzlah
Deputies: Datuk Chor Chee Heung, Datuk Dr Awang Adek Hussein

Education
Tan Sri Muhyiddin Yassin
Deputies: Datuk Wee Ka Siong, Datuk Puad Zarkashi

Transport
Datuk Seri Ong Tee Keat
Deputies: Datuk Abdul Rahim Bakri, Datuk Robert Lau

Home
Datuk Seri Hishammuddin Hussein
Deputies: Datuk Wira Abu Seman Yusop, Jelaing Mersat

Information, Culture, Arts and Communications
Datuk Seri Dr Rais Yatim
Deputies: Datuk Joseph Salang Gandum, Senator Heng Seai Kie

Energy, Green Technology & Water
Datuk Peter Chin Fah Kui
Deputy: Noriah Kasnon

Plantation Industries and Commodities
Tan Sri Bernard Dompok
Deputy: Datuk Hamzah Zainuddin

Rural and Regional Development
Datuk Seri Shafie Apdal
Deputies: Datuk Hassan Malek, Datuk Joseph Entulu

Higher Education
Datuk Seri Khaled Nordin
Deputies: Dr Hou Kok Chung, Saifuddin Abdullah

International Trade and Industry
Datuk Mustapa Mohamed
Deputies: Datuk Muhkriz Mahathir, Datuk Jacob Dungau

Science, Technology and Innovation
Datuk Dr Maximus Ongkili
Deputy: Fadillah Yusof

Natural Resources and Environment
Datuk Douglas Uggah Embas
Deputy: Tan Sri Joseph Kurup

Tourism
Datuk Seri Dr Ng Yen Yen
Deputy: Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

Agriculture and Agro-based Industries
Datuk Noh Omar
Deputies: Johari Baharum, Rohani Abdul Karim

Defence
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Deputy: Datuk Dr Abdul Latif

Works
Datuk Shaziman Abu Mansor
Deputy: Datuk Yong Khoon Seng

Health
Datuk Seri Liow Tiong Lai
Deputy: Datuk Rosnah Rashid Shilin

Youth and Sports
Datuk Ahmad Shabery Cheek
Deputies: Datuk Razali Ibrahim, Wee Jeck Seng

Human Resources
Datuk Dr S. Subramaniam
Deputy: Datuk Maznah Mazlan

Domestic Trade and Consumer Affairs
Datuk Seri Ismail Sabri
Deputy: Datuk Tan Lian Hoe

Housing and Local Government
Datuk Kong Cho Ha
Deputy: Lajim Ukin

Women, Family and Community Development
Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil
Deputy: Datin Paduka Chew Mei Fun

Foreign Affairs
Datuk Anifah Aman
Deputies: Datuk Lee Chee Leong, Senator A. Kohilan Pillai

Federal Territories
Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin
Deputy: Datuk M. Saravanan


No comments:

Post a Comment

Biz Tweets